Bij het aannemen van een nieuwe werknemer is het in de meeste gevallen gebruikelijk dat je een proeftijd afspreekt. Het opstellen van een rechtsgeldig proeftijdbeding is echter minder eenvoudig dan het misschien lijkt. Wat houdt een proeftijd in, wanneer mag je een proeftijd afspreken en hoelang mag een proeftijd maximaal duren?

Wat is een proeftijd?

De proeftijd is een periode waarin de werkgever en werknemer de gelegenheid hebben om te ontdekken of ze bij elkaar passen. De werkgever beoordeelt bijvoorbeeld of de werknemer daadwerkelijk geschikt is voor de functie. De werknemer ervaart in de proeftijd wat zijn functie inhoudt en of het werken bij de werkgever bevalt.

Als er een proeftijdbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, betekent dit dat – zolang de proeftijd niet is verstreken – zowel de werkgever als de werknemer per direct kan opzeggen zonder voorwaarden of toestemming.

Wanneer is een proeftijdbeding geldig?

Allereerst is een proeftijdbeding alleen geldig als het schriftelijk overeengekomen is bij een arbeidsovereenkomst voor meer dan 6 maanden. De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een contract met een duur van minder dan 2 jaar en 2 maanden bij een contract met een duur van 2 jaar of langer.


Is de werknemer al bekend met de functie en bijbehorende werkzaamheden? Dan mag er geen proeftijd afgesproken worden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een werknemer eerst een functie vervulde op uitzendbasis en diezelfde functie vervolgens vervult in loondienst.

Nietige proeftijd en ontslag

Voldoet de proeftijd niet aan de bovenstaande voorwaarden, dan is de proeftijd nietig. Dat hoeft op zich geen probleem te vormen als werknemer en werkgever na de proeftijd besluiten met elkaar verder te gaan. Maar een ontslag binnen de proeftijd houdt in dat geval echter geen stand. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een tussentijdse opzegmogelijkheid op te nemen. Zodoende kan na ommekomst van de proeftijd het dienstverband tussentijds (alsnog) worden verbroken.

Kom je er niet uit?

Wil je een proeftijdbeding opstellen, maar kom je er niet helemaal uit? Of ben je erachter gekomen dat het proeftijdbeding van in de door jou gebruikte arbeidsovereenkomst niet geldig is? Schakel voor het opstellen of controleren van je arbeidsovereenkomst dan de hulp in van een ervaren jurist arbeidsrecht. De jurist kan je goed advisere

Pin It on Pinterest